2020. gada 20. augusts

Menstruālā piltuve - must have!

Sveiki, mīļie!
Vasarā, esot prom Latgales pusē, meklēju iedvesmu rakstīt. Rakstīt par to, kas man rūp, ar ko es vēlos dalīties. Un tā aktuālākā tēma ir - atkritumu mazināšana, zero waste dzīvesveida piekopšana, par kuru vēlos runāt daudz un dikti. Tādēļ izlēmu veidot rakstu sēriju par sev aktuālām zero waste tēmām. Un šoreiz, par nebijuši intīmu tēmu - mēnešreizēm.

Man šķiet, mums katrai ir radījusi paniku mēnešreižu atkritumu izmešana esot pie kāda ciemos, kur labierīcības nav aprīkotas ar atkritumu grozu. (Varbūt tā ir tikai mana problēma) Tomēr, mensrtuālā piltuve atļauj aiz sevis neatstāt ne kripatiņu atkritumu nedz ciemos, nedz pašas mājās, nedz kādā pārgājienā.


Lai jūs nemānītu par to, ka man patīk matemātika, nedaudz parēķināju.. Katru mēnesi menstruācijas ilgst aptuveni 5 dienas, dienā tiek nomainīti ~4 tamponi vai paketes, pieņemsim, ka tamponi(jo tamponu nav ieteicams turēt ilgāk par 4-6h). Pēc tam ir nepieciešams kāds plastmasas maisiņš, vai kāda cita turziņa, kur to izmest, lai pēc tam izmestu actual miskastē. Tātad ~20 tamponi mēnesī, kas veido ~240 gadā. Lielajos O.B. iepakojumos tamponi maksā 0.13 eur/gab., tātad gada laikā tas veido ~31 eiro. 31 eiro, lai savāktu mēnešreižu izdalījumus, kuri tāpat ir nepārstrādājamie atkritumi, tāpēc tiks aprakti poligonos zem zemes.


Menstruālā piltuve ir no medicīniskā silikona veidota piltuvīte/kausiņš, ievietojot makstī tā izveido vakuumu (tas neļauj asinīm straight forward iet gar malām (bet, ja piltuve ir pilna pilna, tad gan iet gar malām))  un uzkrāj sevī  menstruāciju izdalījumus. To izlej, izmazgā un lieto atkārtoti. Runā, ka vienu var lietot 5-7 gadus. Mana kalpo jau divus, šobrīd neesmu saskatījusi nevienu iemeslu vēlēties iegādāties jaunu. Pirmās reizes lietošana šķiet diezgan sarežģīta, bet, kad roka jau piešaujās, tā nesagādā problēmas. 

Pirmās reizes var izmantot kopā ar ikdienas ieiknīti, paketēm vai menstruālajām biksītēm drošībai, lai apzinātos sajūtas, kad piltuve ir pilna un cik ilgi tā vispār piepildās.

Gandrīz katrai firmai ir pieejami vairāki izmēri, kuri atšķiras galvenokārt pēc tilpuma un atveres diametra. Lai neapjuktu lielajā piedāvājumā un varētu objektīvāk izvēlēties, apkopoju populārākās firmas.

Organicup piedāvā trīs izmērus - mini(jaunietēm), A(nedzemdējušām sievietēm), B(dzemdējušām sievietēm). Links uz izmēriem šeit
Rubycup piedāvā divus izmērus small un medium, aprakstu par tiem var izlasīt šeit.
MeLuna šķiet, ka piedāvā visplašāko izvēli, kurā ietilpst Classic(vidēji stingrs silikons), Sport(Stingrs silikons), Soft(mīksts silikons)  izmēros S, M, L, XL + katram izmēram shortie versija + ir 3 dažādu veidu izvelkamais galiņš. Uzklikšķinot šeit atvērsies izmēru tabula.
Facelle ir vienīgā piltuvju firma, kas pieejama drogās, ir divi izmēri - S atradīsi šeit un M šeit.



Piltuves tīrīšana ir pavisam vienkārša. Pēc izņemšanas, es tās saturu izleju podā un to kārtīgi izmazgāju siltā ūdenī. Kad mēnešreizes ir beigušās, es to dezinficēju vārot verdošā ūdenī 10-15 minūtes. Menstruālā piltuve nedeformēsies, jo silikonam ir augsta kušanas temperatūra. Pēc tam to uzglabā auduma maisiņā, kurš noteikti nāk līdzi pie iegādes.

Runājot par locīšanu - ir daudz un dažādi veidi, youtube ir pilns, tādēļ noteikti var izmēģināt visus un saprast, kurš būs pašai ērtākais. Es izmantoju C veidu, jeb abas atveres puses saspiežu kopā un nolocu kā C burtu.

Kur pirkt?
Visos beziepakojuma veikalos, Rimi, Drogas, aptiekās.

Kādu prikt?
Atbilstoši savam izmēram un gaumei. Beziepakojuma veikalos ir pieejami testeri, kurus var apčamdīt, izlocīt, sasmaržot, lai saprastu, vai būs ērti tādu salocīt un ievietot.

Kādās cenās?
No 10-30 eiro, atšķirībā no firmas, bet funkcijas visām vienādas. Un viena gada laikā jau atmaksāsies.


Man ir grūti aptvert atkritumu daudzumu, ko ikviens no mums rada ikdienā. Nav tādu atkritumu, kurus nevarētu samazināt vai pavisam izskaust, tādēļ atslēga ir meklēt dabai draudzīgākas alternatīvas un šī ir viena no labākajām!

Lai forši,
xoxo Lienya

4 komentāri:

  1. Atbildes
    1. Neteiktu, ka neērti, jo pareizi ievietotu piltuvi nemaz nevar just!

      Dzēst
  2. Atbildes
    1. Nepšaubāmi! Pagājuši 2 gadi kopš šī raksta publicēšanas un nevienu dienu neesmu mainījusi domas! :)

      Dzēst